ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)

Σοφία Τρανά

Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Ξεκίνησε μαθήματα χορού στο φυτώριο της Επαγγελματικής σχολής S.Morianova-Trasta. Συνέχισε τις σπουδές της στο φυτώριο της ΚΣΟΤ.  Το 1997 εισήχθη στην Κρατική Ακαδημία Χορού και Μουσικής της Βουλγαρίας Pancho Vladigerov (Σόφια), απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα και πήρε πτυχίο Ανώτατης και επιστημονικής ειδίκευσης “Bacalaver”.

Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια μπαλέτου με γνωστούς καθηγητές όπως: L.Sklinkaya, G.Bogoeva, M.Simeonova, T.Petkova, Alain Astié καθώς και θερινά σεμινάρια χορού της Βάρνας.

Έχει λάβει μέρος στον Παγκόσμιο διαγωνισμό χορού της Βάρνας.

Έχει χορέψει στην Όπερα της Σόφιας “Ωραία Κοιμωμένη”(2001), στο Αμερικανικό κολέγιο στις “Συλφίδες”(2002) και στη “Βασίλισσα του χιονιού” στο έργο “Καρυοθραύστης”(2003), σε χορογραφίες A.Feoktistof και σε συνεργασία με solist των Kirof. Επίσης, χόρεψε “Μύρτα” στο έργο “Ζιζέλ” με τη Zana Agioupova στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 2004 έλαβε μέρος στην “Λίμνη των κύκνων” με τα μπαλέτα του Κιέβου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Από το 2001 διδάσκει κλασικό μπαλέτο σε αναγνωρισμένες σχολές χορού στην Αθήνα. Το  2014 και για τρία χρόνια ήταν διευθύντρια σπουδών στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού του Αλέξανδρου Χατζιάρα, όπου και δίδασκε το μάθημα του κλασικού χορού.

Τη σχολική χρονιά 2017 – 2018 δίδαξε κλασικό χορό στην ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού “ΧΟΡΟΧΡΟΝΟΣ”.

Τον Ιούνιο του 2017 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού διαγωνισμού χορού DANSEARTS COMPETITION, στο θέατρο του Δήμου Αθηναίων, όπου και έδωσε το μάθημα του μπαλέτου στους διαγωνιζόμενους.

Εχει διδάξει επίσης μπαλέτο στην επαγγελματική σχολή της Σίας Κοσκινά PMTP (Professional Musical TheaterPerformance), στο Modular Dance Space καθώς και μαθήματα προετοιμασίας στο FIX DANCE STUDIO.